Value-based health care: methoden om verbetering te implementeren

Radboudumc IQ Healthcare

7 feb 2018 , 16.00-18.30 uur / Nijmegen

Deze activiteit is vol.

De afdeling IQ Healthcare van het Radboudumc organiseert een interactieve workshop met aansluitend een meet-the-implementation-expert-borrel over value-based health care. Value-based health care (VBHC) is een concept met als doel de gezondheidszorg te organiseren rondom patiënten in de vorm van zorgketens die waarde (value) toevoegen. Hierbij wordt waarde gedefinieerd als de resultaten van behandeling (uitkomsten) ten opzichte van de kosten. In Nederland heeft het concept de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Diverse ziekenhuizen zijn aan de slag gegaan om de zorg waarde gedreven in te richten en benadrukken de potentie van het concept om allerlei problemen waar het Nederlandse zorgstelsel tegenaan loopt, op te lossen. De concrete handvatten die VBHC biedt om daadwerkelijke verbetering in de praktijk te implementeren, zijn echter niet of nauwelijks aanwezig. Een bekend concept voor implementatie is het zogenoemde Implementation of Change Model (ICM). Wij integreerden het ICM met het nieuwe VBHC gedachtengoed. Dit levert het beste op van twee werelden. Tijdens deze workshop worden resultaten uit een wetenschappelijk onderzoek over VBHC gepresenteerd. Deelnemers krijgen uitgebreid inzicht hoe zij het VBHC concept in combinatie met het bestaand implementatiemodel in de praktijk kunnen gebruiken om verbeteringen succesvol te implementeren.

Wat ga je leren?

  • Grip op het VBHC concept
  • Lessons-learned rondom het gebruik van VBHC vanuit de wetenschap
  • Welke tools nodig zijn om verbetering succesvol te implementeren
  • Hoe je een geïntegreerd VBHC/ICM model in de praktijk gebruikt om een VBHC project te implementeren

De workshop wordt gegeven door Dr. Stef Groenewoud (gezondheidswetenschapper en ethicus, IQ Healthcare) en Nina Zipfel (promovenda, IQ Healthcare).

IQ Healthcare nodigt je van harte uit om samen na te denken over implementatie en VBHC. Deelname aan de workshop is gratis. Meld je aan door te mailen naar nina.zipfel@radboudumc.nl.

Meet the expert
Aansluitend is er gelegenheid om met een aantal experts vanuit IQ Healthcare een eigen project door te nemen. De volgende experts zijn aanwezig:
Prof. dr. Marlies Hulscher, Dr. Rosella Hermens, Dr. Anita Huis, Dr. Maud Heinen, Dr. Stef Groenewoud, Dr. Philip van der Wees, Dr. Marit Tanke en Dr. Jozé Braspenning.

Radboudumc, IQ healthcare

Radboudumc IQ Healthcare


Radboudumc

Geert Grooteplein 21, Route 114 IQ Healthcare
6525 EZ Nijmegen


Deze activiteit is vol.

Succesvol veranderingen implementeren