Van een goede analyse naar een passende aanpak

05 december 2017, 13.07

Je hebt last van een depressie, ervaart veel stress en wil hiermee beter leren omgaan. Je hebt last van paniekaanvallen en zoekt naar praktische handvatten. Voor deze problemen is goede zorg beschikbaar zoals verschillende behandelingen waarvan de effecten wetenschappelijk zijn onderzocht. Behandelingen die steeds vaker een online component bevatten. Dat noemen we ook wel E-mental Health.

Christiaan Vis, werkzaam bij de VU, doet onderzoek naar de implementatie van E-mental Health interventies. “Implementeren begint met het maken van een goede analyse van wat nodig is om van de huidige naar de gewenste situatie te komen. We weten deze analyse steeds beter aan de hand van motiverende en belemmerende factoren in kaart te brengen. We weten ook steeds beter welke effectieve strategieën er zijn om online interventies te implementeren. Denk bijvoorbeeld aan het sturen van reminders, het krijgen van feedback of het trainen van professionals.” Als een goede analyse gemaakt is, rolt daar niet automatisch een aanpak uit die in die specifieke context past. Die koppeling wil Christiaan graag maken: “In een onlangs gestart Horizon2020 project – ImpleMentAll – onderzoeken we met 18 partners in 13 landen hoe dit werkt. ImpleMentAll is gericht op het ontwikkelen en evalueren van strategieën die de invoer en opschaling van effectieve behandelingen voor psychische klachten via internet kunnen versnellen. In dit project ontwikkelen en testen we een toolkit waarmee kansen en barrières voor implementatie van e-health interventies binnen een specifieke organisatie geïdentificeerd worden. Vervolgens wordt er op basis van wetenschappelijke inzichten een advies op maat gemaakt om de implementatie een boost te geven.” Het project loopt tot maart 2021.

Christiaan Vis is als onderzoeker verbonden aan de VU en één van de initiatiefnemers voor de eendaagse Implementation Science Conference in de Week van de Implementatie.