Sport · February 10, 2022

Spierverlies voorkomen en spiermassa behouden doe je zo

Je hebt mensen die zweren bij ’s ochtends sporten en je hebt mensen die al afhaken bij de gedachte. De laatste groep verklaart mensen voor gek die om 6 uur opstaan en gelijk de sportkleren aantrekken voor een vroege workout. Terwijl voorstanders lachend zeggen: “Je weet niet wat je mist”. Hij is fan van ’s ochtends sporten, omdat het volgens hem veel voordelen heeft en ontzettend gezond is. Deze gedachte wordt ook steeds meer door de wetenschap ondersteund. Samen met John lopen we de voordelen van sporten in de vroege ochtend bij langs.

In principe breekt je lichaam spieren af wanneer je langdurig je spieren niet gebruikt. Dit zie je bijvoorbeeld bij astronauten die in de ruimte zijn geweest en door de zwaartekracht geen spierinspanning hebben gehad. Nadat astronauten weer terug op aarde zijn kunnen ze nog maar nauwelijks lopen. Het is dus van belang dat spieren continu gebruikt worden. Dat je niet naar de sportschool kunt, betekent natuurlijk niet dat je jouw spieren niet gebruikt. Doordat je jouw spieren alsnog voor dagelijkse werkzaamheden inzet, zal spierverlies pas na 2 á 4 weken gaan optreden.

Sporten in de vroege ochtend geeft energie – zo blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek. Hoe dat kan? Door vroeg op de dag te sporten stimuleer je je bloedsomloop en zorg je ervoor dat je lichaam veel zuurstofrijk bloed door je systeem pompt.