Sport · June 10, 2022

Is spierpijn het bewijs van een goede training?

Dat wat fitness zo aantrekkelijk maakt is ook meteen de grootste oorzaak van stoppen. Het feit dat je helemaal zelf bepaalt wanneer, hoe laat en hoelang je gaat. Je “koopt” een stukje vrijheid, maar in de praktijk blijkt het grootste deel van de sportschoolbezoekers hier niet mee om te kunnen gaan op lange termijn…..en dat is logisch.

Kuddedieren
Mensen zijn kuddedieren. De omgeving, ofwel het fitnesscentrum, heb je wel een keer gezien, niets nieuws. Daar ben je na drie weken wel aan gewend. De grote vraag die we ons moeten stellen is: “Wat blijft altijd vernieuwend, verrassend en leuk in deze omgeving?” Groot onderzoek in “Winning the retention battle” liet ons zien dat sporters die in de eerste vier weken trouw zijn aan hun schema qua dag en tijd, veel langer lid blijven dan sporters die in deze periode een steek lieten vallen.
Dat betekent dus dat je als beginnende sporter jezelf kunt helpen door toch wat regels t.o.v. jezelf in acht te nemen. Met name bij de start, want de aanloop om uiteindelijk toch maar het besluit te nemen om lid te worden is bij de meeste mensen groot.

Door training ontstaat er schade aan je spieren. Er komen haarscheurtjes in je spieren en spieraanhechtingen kunnen beschadigd of uitgerekt zijn. Deze spierschade brengt pijn met zich mee die we spierpijn noemen. Maak je overigens geen zorgen, want deze schade wordt door je lichaam weer hersteld.

Er zijn twee soorten spierpijn. De eerste vorm is de pijn en gevoeligheid die je ervaart in de uren na je training. Je voelt dat je je spieren goed gebruikt hebt. De tweede vorm van spierpijn heet Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS). In het Nederlands spreken we over vertraagde spierpijn. Deze spierpijn voel je dus pas later. Vaak de volgende morgen wanneer je uit bed stapt. DOMS kan een paar dagen aanhouden. Wanneer deze vertraagde spierpijn uitblijft, zou je het gevoel kunnen hebben dat je niet goed getraind