Sport · April 10, 2022

Wat is crossfit en waarom moet jij het proberen?

Hoelang moet je slapen voor optimaal herstel?
Dat voeding een belangrijke rol speelt in je resultaat, weten we allemaal. Veel sporters zorgen dat hun voeding tot in detail klopt. De impact van een goede nacht slaap wordt vaak juist onderschat, terwijl onderzoek uitwijst dat slaap een sleutelrol speelt in je prestatievermogen. Het is het toppunt van ontspannen. Maar hoelang moet je eigenlijk slapen voor optimaal herstel? In dit artikel vertel ik je erover.

Slaap en herstel
Het klinkt logisch dat slaap een belangrijke rol speelt in het herstel na fysieke activiteit. Maar hoe zit dat precies? Een slaapcyclus bestaat uit vijf fases en duurt ongeveer 90 minuten. Elke nacht doorloop je meerdere slaapcycli. Zo’n cyclus bestaat uit lichte slaap (fase 1 en 2), diepe slaap (fase 3 en 4) en REM-slaap (fase 5). REM staat voor rapid eye movement, omdat in deze fase de ogen heel snelle bewegingen maken.

In de tijden waarin we leven met het COVID-19 virus, lijkt ’thuiswerken’ en ‘binnen blijven’ het nieuwe normaal. Het lijkt alsof de hele samenleving op pauze wordt gezet. Des te belangrijker dat jij je lichaam in beweging houdt, zowel voor je fysieke als mentale gezondheid. ‘Bewegen’ hoeft niet altijd lang te duren. Het kan immers zijn dat je na die lange werk- of schooldag geen zin meer hebt om úren te sporten of te bewegen. Lekker ‘bankhangen’ krijgt al snel de voorkeur. Toch betekent dit niet dat er geen andere mogelijkheden zijn. Neem nou Crossfit.